16 Mayıs 2022 Pazartesi

Gemlik Zeytini (BURSAYA TESCİLLİ)

 


Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen coğrafi işaret, belirli bir üne, belirli bir bölgeye has ürünlerin diğer ürünlerden ayırt edilebilir ürünlere veriliyor. Gemlik zeytini, coğrafi işaretini 2005 yılında tescil ettirdiklerini belirten Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, 2014 yılında konuyla ilgili özel bir yazılım geliştirerek takip sistemi kurduklarını belirtti. Türkiye’de 450’yi aşkın ürününü coğrafi işarete sahip “Siyah zeytinde sadece Gemlik zeytini coğrafi işarete sahip.

Öte yandan bu yıl Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye’de beş coğrafi işaretli ürün belirledi, biri ise Gemlik zeytini.


Yeşil Zeytin Salatası

Malzemeler

  • Bir kâse dolusu çekirdekleri çıkarılmış gemlik yeşil zeytin
  • Yarım demet kadar maydanoz
  • Yarım demet kadar nane
  • 7-8 tane yeşil soğan
  • 2 tane orta boylarda domates
  • Yarım yemek kaşığından biraz az biber salçası (isteğe göre eklenmeyebilir)
  • 1 tatlı kaşığı kadar pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı kadar nar ekşisi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (ufak çay bardağı olmasına özen gösterin)
  • Zeytininiz tuzsuzsa hafif tuz

Yeşil Zeytin Salatası Yapılışı

  1. Yeşil zeytinlerinizin çekirdekleri duruyorsa çıkarın.
  2. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayarak yeşil zeytin salatası için zeytinlerle birlikte bir karıştırma kabına alın.
  3. Yeşil soğanları, nane ve maydanozları ince ince kıyarak karıştırma kabına ekleyin.
  4. Karışım kabına zeytinyağını, pul biberi, salçayı, nar ekşisini ve tuzu da ekleyerek karıştırın.
  5. Eğer ekşisinin az olduğunu düşünüyorsanız yarım limon sıkarak daha harika bir hale getirebilirsiniz.

Zeytinli Ekmek Tarifini Denediniz Mi?

Izgara Zeytin Salatası

Damağınıza yapışıp kalacak enfes bir lezzet olan ızgara zeytin salatası mangalların yanında denemeniz gereken bir seçenek. Eğer balık ızgara yapıyorsanız kesinlikle denemelisiniz. Zeytin salatası tarifinde ızgara dokunuşunu hissedeceğiniz bu tarifi sürekli yapmak isteyeceksiniz.

Malzemeler

  • Tüketmek istediğiniz kadar kırma zeytin (çizik zeytin kullanmayın)
  • Pul biber
  • Nane
  • Kekik
  • Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
  • Birkaç sap taze nane
  • Limon

Izgara Zeytin Salatası Yapılışı

  1. Kırma zeytinlerinizi ızgaranız varsa ya da mangal yapıyorsanız üzerine dizin.
  2. Arkası önü hafif şekilde piştiğinde alıp bir karıştırma kabına ekleyin.
  3. Üzerine pul biber, nane, kekik ve zeytinyağınızı da ekleyerek karıştırın. Eğer zeytinlerinizin tuzu azsa hafif miktarda tuz da ekleyebilirsiniz.
  4. Bütün malzemeleri iyice harmanlayarak baharatların tadının zeytinlere geçmesini sağlayın.
  5. Yarım limonu zeytinlerin üzerine sıkın ve birkaç sap taze naneyi de ayıklayın. Birkaç kere daha karıştırın.
  6. 10-15 dakika karışımı beklettikten sonra geniş bir servis tabağında tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SÜTLÜ KADAYIF

  Sütlü Kadayıf... Enfes Bursa lezzetlerinden biri... Malzemeler (5 kişilik) Tel kadayıf 500 gr. 1.250 gr. Süt (manda sütü) Tereyağı 100 gr....